top of page

Om byn

Gubbhögen tillhör Strömsunds kommun i Jämtlands län. Byn ligger vackert vid Flåsjön cirka 5 mil (30 minuter) norr om tätorten Strömsund. Den spektakulära vildmarksvägen går igenom Gubbhögen och landskapet runt omkring består av skogar och sjöar, det finns ett rikt djurliv med både björn, älg och lodjur. Både bybor och besökare uppskattar närheten till naturen med fiske, svamp- och bärplockning, jakt och friluftsliv. Här kan man njuta av den vilda naturen och verkligen känna tystnaden och lugnet.

Varför heter byn Gubbhögen?

Det bor förvisso en del gubbar i Gubbhögen, men byns namn har en annan historia. Namnet sägs komma från tiden då Gubbhögen bara var en fäbodvall i slutet på 1700-talet. På fäbodvallen fanns en stor sten. När man kom med båt på Flåsjön kunde man med lite fantasi likna stenen vid profilen av en gubbe. 

Under en period förväxlades posten till byn ofta med den nybyggda Stockholmsförorten Gubbängen, kanske ville man också uppdatera statusen en aning. Därför bestämdes det omkring år 1948 att byn skulle byta namn till Högbynäs. Det rådde dock inte bot på problemet med postförväxlingen, den gick till Höganäs istället! Till slut ändrades namnet tillbaka till Gubbhögen år 1985.

Gubbhogen_skylt_webb.JPG
bottom of page